סיווגי ניחוחות
הפרפומריה משתמשת בסרגל סיווגי ניחוח אשר פותח על ידי מר מייקל אדוארדס.
מייקל אדוארדס הוא ללא ספק הסמכות המובילה בעולם של ניחוחות היום. הוא עובד בשיתוף פעולה עם כל בתי ריח, ספקים ועוד, perfumers השיפוט שלו עצמאי ואינו תלוי שיקולים פרסומיים או מסחריים. מייקל אדוארדס הוא מומחה המומחים לבושם. וכותב את המדריך העולמי לניחוחות המכיל את ההתייחסות המקיפה ביותר עבור תעשיית הבשמים העולמית, לפרפומרים ואנשי מקצוע, עיתונאים וחובבי ניחוחות כאחד. מייקל מהווה השראה לפרפומרים רבים, באמתחתו בשמים שהפכו לאגדתיים שעליהם קיבל פרסים. מייקל נחשב ל "צועני הריחני" – הוא חי בין פריס, ניו יורק וסידני וכל סגנון חייו מוקדש ונע סביב ניחוחות.
משפחות אב הן: להלן, תיאורם של הריחות מהקל אל הכבד: טרי> קריספי> קלאסי> עשיר
רענן – הניחוחות התוססים ביותר במשפחת הריחות
קריספי – ניחוחות מלאי חיים בעלי טוו'יסט פריך
קלאסי – ניחוחות עגולים המאופיינים בתווים מאוזנים בשילוב מכל משפחת ניחוחות
עשיר – ניחוחות עשירים, מרוכזים מאוד ועמוקים הן בגוף הבשם ובעלי משך ארוך יותר
תת הקבוצות מוגדרות כך והן מקלות בזיהוי הראשוני של אפיון הניחוח:
Citrus-Fruity, Gourmand, Green, Water and White Flower notes
הדרים, פירותי, זללני (הקשורים באכל מתוק), ירוק, מים ופריחה לבנה, זאת על מנת לתת תמונה מלאה יותר של הריח. מייקל אדוארדס כולל תתי קבוצות בכל משפחה המסייעים לאפיין ולזהות את התווים הדומיננטיים המגדירים את הניחוחות ביתר מובהקות.
הניחוחות הרעננים – והנמרצים תחת הכותרות הדר, פירותי, Gourmand, ירוק, מים ופריחה לבנה, קל יותר לזהות ולדמיין את הריחות של הבושם של כל אחד.
ניחוחות ירוקים – למשל, יוסיפו רעננות חדה ושפיצית של עלים ירוקים, דשא כתוש. רמז ירוק יגרום לניחוח להיות פריך וייתן תחושה של מגע וטריות!
ניחוחות פירותיים – המגיעים משמני הדר, תפוחים, מלון, משמש, אפרסק, שזיף ופירות אקזוטיים. הריח שלהם מוסיף רעננות חמצמצה ומתוקה גם יחד השונה בתכלית מן הצלילים החדים של התווים הירוקים.
ניחוחות המים – לעומת זאת, לוכדים את הרעננות הקרירה של הים, האגם או של ניחוח האוויר המגיע ממפלי מים. ניחוחות של פרחים לבנים טריים מוסיפים את המתוק הרך, נגיעות של טריות מגיעים אף משושנת העמקים ויסמין, גרדניה, יקינתון ויערת הדבש.
ניחוחות זללניים – ( Gourmand ), עם דגשים של קרמל ושוקולד, כוללים גם ניחוחות של חמאה, צמר גפן מתוק, פאדג', פרלין וטופי. מדובר במגמה הולכת וגוברת הפונה לחתך הרחב ביותר של נשים. החלוץ בתחום זה הוא טיירי מוגלר שהביא לעולם את אנג'ל בשנת 1992.
ניחוחות פרי הדר – מביאים איתם התלהבות, כדוגמת: זנים שונים של לימונים ומנדרינות, תפוזים ואשכוליות וכמובן ברגמוט שיש לו אמירה יוקרתית, השמנים מפירות ההדר ומקליפותיהם מלווים את הניחוחות בארומה חמצמצה הייחודית שלהם, חלקם מעט מרירים. פרחים, תווים של פרחי ההדר בעלי ניחוח חריף, עצי שהוא קל ומרענן מאוד ובעל משך שאיפה גבוה על כן מספיק והותר להשתמש רק בהם כאשר רוקחים מי קולון. כל אלה בשילוב הדור החדש של ניחוחות נכנס לקטגוריה מעניינת כאשר משלבים מושק תה, זה מוסיף מימד מעניין ועתיק.
ניחוחות פרחוניים – הפרחוניים עדיין נשארו כמשפחת הניחוחות הפופולריים ביותר. הרפרטואר שלהם הוא עצום, בדיוק כמו בטבע, ישנם יותר זני פרחים מזני פירות למשל. כאדר מאמצים את הטכנולוגיה של השיבוט וההרכבה ניתן להפיק מגוון ריחות משמני הפרחים שהוא בלתי נגמר. הטכנולוגיה המתקדמת אף מאפשרת ליטול את השמנים על בוריים. בזכות משפחת בשמים זו תעשיית הבשמים מעניקה לנו הבטחה של חדשנות להרבה שנים קדימה.
ניחוחות של פרחים רכים – החיבור בין ניצנוצי האלדהידים עם פרחים עדינים יוצר משפחה של רכות. אלדהידים הם קבוצה של תרכובות אורניות שיש בהם את החומרים המשמרים וכן חומרים רבים המעניקים לפרחים ולפירות את ריחם וטעמם. באופן טבעי וחופשי בטבע מצויים אלדהידים ב רוז בששמני הדרים, אך משום שהם מצויים בכמויות זעירות צריכים לייצר אותם מחדש במעבדה. הריח הטבעי שלהם בבסיסו לא נעים, יש לו ריח חריף, מתכתי, מזכיר ארומה שרופה, כמו של נר שכרגע כובה. אבל תוספת מזערית מאוד ומחושבת היטב שלהם לפרחים, יוצרת את הקסם המעודן וגורמת לפרחים לשיר התווים העליונים והגבוהים ביותר שלהם מושתקים על ידי הדגשים של אבקת איריס ווניל ליצירת ניחוח שאינו מושפע מן הצורמניות האלדהידית והתוצאה היא רכות פרחונית.
ניחוחות של פרחי המזרח – רכות, תיבול המגיע מפרחים כתומים המתמזגים עם אלדהידים פיקנטיים ותבלינים מתוקים יוצרים את ליבו של הניחוח הפרחוני האוריינטלי.. תווי הפרחים המזרחיים שהיו פופולריים ב- 1900, חזרו לחיים ולאופנה בשנות ה -1970 . בעשור האחרון, ישנה התחלה של מגמה תוססת ליצירת אינטרפטציות למשפחת ניחוחות זו. הפירותיים שלטו בקטגוריה פרחוני אוריינטלי, אבל הניחוחות האחרונים שפותחו הם עדינים יותר ועדיין בעלי אישיות מושתקת.
ניחוחות אוריינטליים קלים – קטורת מפרחים מוסיפה נופך חושני, בשילוב תבלינים ריחניים כמו ענבר יוצרים סגנון רך יותר של מזרחי. מתקבל מן השילוב ניחוח מזרחי רך בעל גוון מודרני, לא מתוק או כבד מדי כמו מזרחי אמיתי! התוצאה של תערובת פרחים ותבלינים מזרחיים – הוא בפרוש רך יותר ופונה לקהל מתבשמים גדול יותר.
ניחוחות המזרח – הניחוחות המזרחיים האקזוטיים הם המלכות של הבשמים , זו משפחה המגדירה חושניות, כבדות לעיתים קרובות, תערובות של שרפים מזרחיים, פרחי הפאר, וניל מתוק ומאסק מעורבים עם תווים של הדרים ירוקים או פירותי הם מרעננים ביותר והרמוניים. ניחוחות אלו השרישו שורש מחדש בסוף 1990, אך אין עוררין שגוף הניחוחות הללו מלא ועגול והוא כובש כמעט כל אף ואינו לוקח שבויים וממשיך להחזיק מעמד כמוביל בתעשייה הפרפומרית.
ניחוחות המזרח העציים – הקשר בין תווים מזרחיים עשירים לבין ריחות חזקים של פאטצ'ולי ואלגום הפיק כמה מן הבשמים המקוריים ביותר של 1990. משפחה זו מדגישה את אופיו העצי של משפחת פרחי המזרח. ההבדל העיקרי הוא שפרחים ותבלינים אוריינטלים נותרו כמעגל שני ושלא כמו המנצחים האקזוטיים האלגום (סנדלוו'ד) הדומיננטי והפאטצ'ולי האלוהי שיש להם השפעה אוריינטלית בולטת מאוד ומאזנת את התווים העציים המובהקים.
ניחוחות עציים – רק לאחרונה, גילו מחדש perfumers את התווים העציים ובגדול! לכן זה מאוד קל להבדיל בינם לבין אזוב וניחוחות יער שהיו מצומצמים וטיפוסיים. ניחוחות עציים קלאסיים לרוב נשלטים על ידי הרמוניות וסינרגיות של ארז, פאטצ'ולי, אורן אלמוג ושורש עשב אינדיאני, אך מגדר חדש של תווי עץ אקזוטיים ומשובטים לעתים קרובות בזכות הטכנולוגיה האמיצה די מעורר יצירתיות, יש לצפות להתפתחויות נוספות בפיתוח משפחה זו.
ניחוחות טחב עצים – Perfumers קראו כך לתווים של יער צ'יפרי, ל- Oakmoss ולענבר. המשפחה הזאת קיבלה את שמה מהבושם הראשון אזובי-עצי שמשמעו, Chypre דה קוטי, שנוצר על ידי פרנסואה קוטי בשנת 1917. Chypre הוא השם הצרפתי של האי קפריסין, מקום הולדתה של ונוס, אלת האהבה האגדית, מקפריסין גם מגיע Oakmoss כי הוא המרכזי מבין כל הניחוחות במשפחה זו.
ניחוחות עציים יבשים – ריחות טחב עציים מקבלים אופי יבש עם תוספת של טבק, עץ ארז ותווים של עץ שרוף. משפחת העציים היבשים נקראת לעיתים קרובות "ניחוח העור", אחרי ריח של אש ועשן יבש המזכיר עורות שייצרו ועיבדו הרוסים. תווים של הדרים טריים משחקים תפקיד חשוב בשילוב עידון ולכידת הארומה של עצי יער יבשים, כי היא מקלה על העומק החייתי מאוד של קומפוזיציית הריח העוצמתי, הכבד והנמוך הזה.
ניחוחות ארומטיים – זוהי משפחה בעלת ניחוח אוניברסלי, עם אמירות חמות-קרות ותווים סקסיים של הדרים ולבנדר, תבלינים מתוקים ועצים אקזוטיים. השם נלקח מהבשם Royale Fougère שהציג הפריומר Houbigant בשנת 1882. ניחוח שגדלו עליו הרבה גברים בשנות 1960 ופותחו הרבה ניחוחות גבריים מרכזיים התבססו עליו. הריח מגדיר יפה את הדמות הגברית וגורם לגברים להרגיש בנוח. רוב הנשים גם אוהבות את השילוב של הארומטי, עם הטריים, פרחוניים, בשילוב נכון של ניחוחות העציים האוריינטלים זה מאוד מושך ונחשב לשילוב מנצח!
לסיכום,
תעשיית הבשמים הולכת ומשגשגת בזכות השיטה החדשנית שנקראית Headspace technology
בקצרה, זוהי שיטה של לכידה וניתוח של מולקולות כימיות מהאוויר, אפילו ברמות נמוכות של חלקים למיליון . כאשר טכנולוגיה זו מוחלת על צמחים ופרחים אפשר להגדיר במדוייק את המארז והאיפור של הכימיקלים הנדיפים אשר שוחררו מן הפרח וכך לייצרריח אופיינ בעל מובהקות ואופי חדש משל עצמו.
http://www.fragrancedirectory.info/